Валери Емилов Божинов е български футболист, нападател, изиграл е 43 мача за националния отбор по

...
Валери Емилов Божинов е български футболист, нападател, изиграл е 43 мача за националния отбор по
Коментари Харесай

На 15 февруари рожден ден има Валери Божинов

Валери Емилов Божинов е български футболист, нападател, изиграл е 43 мача за националния тим по футбол на България, в които отбелязва 6 гола.

Роден е на 15 февруари 1986 година в Горна Оряховица. Първоначално Божинов тренира футбол в България, като минава през детско-юношеските школи на Марица (Пловдив), Локомотив (София) и Добруджа (Добрич). На 12-годишна възраст се мести в Малта заедно с майка си Пепа, някогашна национална баскетболистка, и втория му баща Сашо Ангелов, който е играл за националния тим по футбол през 90-те.

Валери Божинов е открит на 14-годишна възраст от спортния шеф на Лече Панталео Корвино, до момента в който се състезава с екипа на малтийския футболен отбор Пиета Хотспърс. За да реализира прехвърлянето, Лече заплаща сумата от 15 хиляди евро.

На 12 септември 2007 година се снабдява със наследник от попфолк певицата Алисия, кръстен на него – Валери-младши.

На 9 октомври 2011 година се дами за Николета Лозанова, от която също има дете – момиченце Никол, родено на 1 април 2012 година

Дебютира за националния тим на Европейското състезание в Португалия през 2004 срещу Италия. Първия си гол за „ А “ тима отбелязва на 11 август 2004 срещу Ейре. През 2006 година се причислява към Ювентус след замяна с Адриан Муту, който е взет от „ Фиорентина “. Официално дебютира за „ Ювентус “ в мач за Купата на Италия срещу Наполи. През 2007 година минава в „ Манчестър Сити “ за сумата от 8 млн. евро.

Обещаващият юноша дебютира за италианския Лече на 22 януари 2002 на 15-годишна възраст, което го прави най-младия играч появил се в игра в калчото.

Божинов загатва за гения си под управлението на треньора Зденек Земан, вкарвайки 16 гола. На 18 години той минава във Фиорентина за сумата от 13 млн. евро. Интересното е, че индивидът, който отправил офертата за Валери, е същият който го открива – Панталео Корвино. Така Валери Божинов бил видян и считан за един от най-талантливите нападатели в света.

През юли 2006 минава чартърен в италианския гранд Ювентус, като част от договорката за прекосяването на Адриан Муту във Фиорентина. В разгара на сезон 2006/2007, надареният български футболист не съумява да се наложи в изхвърления в Серия Б торински гранд и след края на сезона е върнат на Фиорентина, от където е продаден на Манчестър Сити за 4.1 милиона паунда.

През август 2007 по време на мач с Манчестър Юнайтед получава тежка травма, която го изважда от игра до края на февруари 2008 и той пропуща остатъка от сезона. При завръщането си в първия мач от идващия сезон срещу Астън Вила, той получава втора тежка травма и пропуща повече от половината сезон. Валери се завръща в игра като запаса в последните минути на дуела с Уест Хем на 1 март 2009. През юли 2009 минава чартърен за 1 година в италианския отбор Парма.

През лятото на 2010 година е трансфериран публично в редиците на Парма, за сумата от 6 млн. евро. Играе до края на сезон 2010/11, през който отбелязва 3 гола в 31 турнирни мача.

През лятото на 2011 година минава в редиците на Спортинг Лисабон за сумата от 2.6 млн. евро. През пролетта на 2012 година играе „ чартърен “ в Лече, до момента в който главният му тим е Спортинг Лисабон. От Торино – Италия изявяват предпочитание да привлекат Божинов, само че до трансфер по този начин и не се стига. В изказване пред „ La Stampa “ президентът на „ Торино “ Урбано Кайро съобщи, че не се интересуват от Божинов.[1] След това играе в италианския тим „ Верона “ като нападател.

През пролетта на 2013 година подписва с Левски (София). Първия му гол с екипа на Левски е против Ботев (Пловдив) в шампионата за купата на България на четвъртфинал като сините печелят с 3 – 1. През месец май вкарва на Литекс и на Лудогорец. С тези изяви печели премията за най-хубавия състезател на месец май. През есента на 2014 изиграва последния си мач за Левски като вкарва за победа с 1 – 0 за Левски от дузпа.

След това подписва с Тернана в Серия Б. Там вкарва 3 гола и в края на сезона подписва със сръбския Партизан (Белград).

Там прави мощен старт на сезона като записва 3 гола и 3 асистенции за 2 мача в сръбското състезание. Играе в основни дуели в квалификациите за влизане в групите на ШЛ против Стяуа и Бате (Борисов), само че тима отпада от беларуския първенец.

Поради непрекъснатите кавги към него и невъзможността да се наложи в елитни клубове като Спортинг, през март 2013 година Божинов е избран от Военновъздушни сили като един от огромните провали във футбола.

През пролетта на 2017 година напуща Партизан и подписва с китайския втородивизионен тим Мейджоу Хака.

През лятото на 2017 година напуща китайския тим.

След това минава в швейцарския ФК Лозана-Спорт, само че единствено след 7 изиграни мача и 1 вкаран гол напуща.

През зимната пауза на 2018 година Божинов минава в хърватския НК Риека.

През лятната пауза на 2018 година Божинов минава като свободен сътрудник в българския клуб Ботев (Враца), където старши-треньор е вторият му баща Сашо Ангелов, договорът му е до края на годината.

През зимната пауза на 2019 година Божинов се завръща в Левски София като свободен сътрудник.

През лятото на 2019 година Божинов още веднъж се завръща в Ботев (Враца) като свободен сътрудник. През зимната пауза на 2019 година напуща Ботев (Враца), след единствено 7 изиграни мача.

През зимната пауза на 2020 година Божинов поддържа форма с отбора на Септември (София), след което на 13.02.2020 година подписва с италианския Пескара. През лятото на същата година след единствено 3 изиграни мача Божинов напуска Пескара.

На 15 септември 2020 година Божинов още веднъж се завръща в Левски София. Напуска тима на Левски през 2021 година след идването на Станимир Стоилов.

На 10 януари 2022 година Божинов подписва със Септември (София) до края на сезона. На 11 октомври 2022 година Божинов напуска Септември (София) след раздялата на клуба със старши треньора Славко Матич.

На 13 февруари 2023 година Божинов се причислява към отбора на Добруджа (Добрич), а също така той влиза в треньорския щаб на старши треньора Сашо Ангелов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР